A valóság a tejről

Valóság a tejről. A tej tényleg a feketeleves ? Most már igyuk vagy ne igyuk ? Melyik épeszű emlős szopik még felnőtt korában is - ráadásul egy másik faj tejét ? Tényleg több kárt okoz, mint hasznot ? Akkor mégis miért ilyen népszerű ?

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Tejben sok a kalcium = erős csontok?

2007.10.06. 12:31 Expert

Ez a tévhit a legerősebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják.
Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemőknek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelentős a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idősek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentősebb Harvard tanulmány 12 éven át 77761 nőt vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

Az okok kettős eredetűek. A tejben levő kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetű felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetű fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülő táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjére építő táplálkozásnál jelentősen erõsebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az első és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.

William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretű molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet.

Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing") szerkeszti, ezt írta:
"...Ha azt akarod hogy erűs csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes őrlésű magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erősen megkérdőjelezhető. Valójában a tejtermékek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."

Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketeleves.blog.hu/api/trackback/id/tr86188036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drnéni · http://www.szupertiszta.hu 2007.10.14. 09:32:32

Nem csak a tejben, hanem az élelmiszerekben általánosságban kötött és nem ionizált kálcium van, amely a csontokba nem szívódik fel, hanem jobb esetben kiürül a szervezetből.(rosszabb esetben kőképződést, magas vérnyomást, érelmeszesedést okoz)
A csontokba az ionizál kalcium szívódik fel.
Kalciumhiány esetén a szervezet elkezdi bontani a csontokba beépült kalciumot,amit csak ionizált kálciummal lehet pótolni.Erre viszont nem alkalmasak a pezsgőtabletták sem.(meg a tej sem)
süti beállítások módosítása